7.05.2011 г.

За буболечките и хората

Нямам какво да показвам, затова пък има какво да казвам.

За буболечките ще ви говоря…
Преди години, когато бях дете, понякога играехме на една забавна за нас, но всъщност жестока игра. Хващахме си трамвайчета (малки буболечки, които се свиват на топче) и ги слагахме в кибритена кутия. Хващахме и бременни и се радвахме, че раждат, без дори да се замислим, че така погубваме децата им. Сега, като възрастен човек, осъзнавам какво съм сторила и ужасно съжалявам и се срамувам от това. Наскоро тригодишната ми дъщеричка каза, че искала да настъпи един охлюв. Не й позволих и й обясних, че не бива, та нали и то е душичка. Ясно е, че децата са жестоки, защо - незнам, но знам че до голяма степен зависи от нас, родителите, дали ще запазят тази си жестокост когато пораснат или ще станат човечни и добри.
За човека се знае, че е единственото животно, което убива, не само за храна. Знаем го и продължаваме да си живееме така. Защо? И защо ако убиеш едно кученце е много по-голямо престъпление, отколкото ако убиеш бръмбар? Каква е разликата? Че кучето е по-голямо. В какъв свят живеем.
Моля ви, не убивайте гъсеницата, само защото е полазила по рамото ви. Всеки има право на живот. Пазете буболечките (и не само тях)!

6 коментара:

 1. Напълно съм съгласна! Днес никога няма да ме видиш да убия нещо живо, що се мърда! Направо не мога да си представя да убия някаква буболечка. В това число влизат паяци, оси или от онея многокраки същества,които можеш да срещнеш в банята си. Всеки път когато намеря неканен гостенин у нас, той внимателно е изнасян и пускан там, от където е дошъл. :)

  ОтговорИзтриване
 2. Така е мила, и аз съм съгласна с твоите думи. И аз като теб съм голяма душичка и все гледам да пазя животинките, особено малките. Често ми случва, докато събирам прането на терасата да виждам малки калинчици по пода и аз все ги вдигам нависоко, за да не ги смачка някой :)))

  ОтговорИзтриване
 3. Много точно казано! Баща ми винаги ме е учил да се отнасям с всичко живо така както искам да се отнасят с мен.

  ОтговорИзтриване
 4. Здравей Cattt!
  Много са сложни нещата с буболечките и хората или по-точно с възпитанието на децата! Лично аз се радвам, че има млади хора като теб, дето възпитават така децата си в човечност!
  Моля те мини в блога ми да не повтарям и тук извинението си към теб! Вярвай ми, че не умея да работя с компютъра и без чужда помощ не се справих! Дано всичко е точно и да не прекъсна предаването на наградката, най вече от уважение към теб! Предавам и на теб наградката с удоволствие!

  ОтговорИзтриване
 5. И аз съм на същото мнение. Много се радвам на хора, които са осъзнали това. Благодаря за чудесния пост!

  ОтговорИзтриване
 6. Ооо,и аз съм същата...даже мухите ловя в чашка и после ги пускам,за да не ги убивам... Много глупаво може да прозвучи, но съм заобикаляла буболечки и мравки,ако видя,че ще ги настъпя...

  ОтговорИзтриване

Благодаря ви, че отделихте от времето си, за да оставите коментар. Това значи много за мен!:)