25.08.2010 г.

АВТОРСКО

За втори път ме имитират, правейки като моя авторска играчка (под авторско имам предвид нещо, което не е ушито по готова кройка, а измислено изцяло от автора. Това ме провокира да напиша този пост. Извинявайте, ама не е много приятно. Не толкова защото се краде идеята, а защото никой не ме е попитал дори може ли да го направи.
Не вярвам да откажа, аз трудно отказвам, но поне да ме ПОПИТАТ преди това, уважавайки по този начин труда ми. И публикувайки своята творба да споменат откъде са взели идеята.
Навярно и занапред може някой да ме копира. Ще се радвам, ако прояви уважение към мен и ме попита.

8 коментара:

  1. Ох, Вили, какво да кажа - проблемът е многолик. Всеки си "взема" по нещо от някъде без дори да го осъзнае, понякога. Безспорно боли, когато те ограбят нарочно, преднамерено, нагло ( а който граби, никога не пита може ли!)...
    Бъди щастлива, че ти имаш въображението и уменията да твориш първообрази, оригинални и, със сигурност, неповторими неща. А онези другите, дали въобще си струва да говоря за тях?

    ОтговорИзтриване
  2. пОДкрепям Нети,много добре га е казала!
    и си мисля че винаги има разлика,едвали ще е постигнато твоето качество и красота!

    ОтговорИзтриване
  3. Това е много неприятно! Особено ако е с комерсиална цел. Всъщност не знам какъв е точно случая, защото си била така деликатна да не цитираш имена... а е трябвало!
    Съгласна съм с Нети, наистина всички или почти всички попадаме под влияния, но да копираш най-нагло като се представяш за автор на чужда идея най-малкото не е достойно.
    Желая ти всичко хубаво!

    ОтговорИзтриване
  4. Ех, неприятна история...
    Напълно споделям мненията на момичетата.

    ОтговорИзтриване
  5. По една слуайност попаднах на въпросните играчки и просто ги подминах без дори да полюбопитствам кой се е самоопределил като "автор".Вили, то дори не си струва коментара.Момичетата са прави, че всеки волно или неволно попада под въздействието на лбимите си автори, но само интелигентният човек може да предцени къде е границата.За съжаление случаят не е такъв. Горе главата и смело напред.
    Горещи прегръдки от верните ти фенки
    Аз и Надето

    ОтговорИзтриване
  6. Много е неприятно и спасение няма, май просто опираме до етиката на всеки един от нас. Някои автори пишат на тези, които са си присвоили творбите им и настояват за публикуване на линк към първоизточника.Понякога действа.Мисля, че има начин да се забрани копи-пейста на страниците на блога. Предполагам, че има още възможности.За мен главното е, че ти имаш дарбата да създаваш неща, които другите толкова харесват, че да поискат да ги имат.
    Да не ти се случват подобни неща занапред ти пожелавам и още много хубави творби, за които да идват и да разлистват блога ти! :)

    ОтговорИзтриване
  7. Момичета, благодаря ви за думите! Ще приема това копиране като комплимент ;)

    Лара, не става въпрос за copy-paste на мои снимки,а за ушиване на играчка като моята. Иначе това, за което говориш би било доста грубо. Ала дори и да се забрани копирането на снимки, докато на клавиатурата съществува клавишът Print Screen, все ще има възможност да се копира :)

    ОтговорИзтриване
  8. И аз мисля като останалите.
    Пожелавам ти наистина повече да не се повтаря тази случка.

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви, че отделихте от времето си, за да оставите коментар. Това значи много за мен!:)